torsdag den 28. juni 2018

GLK

GLK-Model

G - Hvad har vi gjort?: Vi har ladet børnene fange snegle ude i rød hestehovene. Vi havde gjort en overvejelser omkring vores forberedelse, i tilfældet af, at vi ikke kunne finde nogle snegle. Dog var vi heldige, at der var mange snegle endnu. Efterfølgene har vi gjort brug af snegle ID-kortet, så vi kunne udvikle børnenes viden omkring sneglen. Derefter har vi gjort brug af vores hjemmelavede snegle væddeløbsbane, hvor vi skulle undersøge hvilke snegle der var hurtigst, og om vi kunne lokke dem med æble og blade. Vi kiggede på sneglene igennem de digitale lupper. Børnene fik lov til, at holde dem og røre ved dem hele vejen igennem. Børnene lavede selv aktivitetterne med vores støtte og guiden.

L - Hvad har vi lært?: Børnene lærte faktuelle og biologiske fakta om sneglen, b.la. sneglens livscyklus, hvad de spiser mv. Børnene lærte, at være komfortable med sneglene og turde at røre ved dem. Børnene lærte også, at give plads til hinanden og hjælpe hinanden. Børnene lærte, at håndtere sneglene på en etisk og forsvarlig måde, så dyrens ve og vel blev opretholdt. 
Vi lærte, at tilrettelægge en aktivitet, hvor der var taget hensyn til de udfordringer børnene havde. B.la. dette med valg af dyr, varighed og ikke for stor variation i aktiviteterne. Vi har lært, at have et skærpet fokus på børnenes adfærd i forhold til, hvornår børnene ikke formår, at rumme det i hovedet mere. Vi har selv fået en stor viden omkring snegle, og overskredet vores grænser i forhold til, at håndtere sneglene.

K - Klogt at gøre?: Hvis vi skulle lave aktiviteten om, så ville vi have lavet noget mere fysisk. Vi havde to drenge grupper, som var meget optaget af, at være ude og fange sneglene, hvor de var fysisk aktive. Derfor kunne det være en mulighed, at skabe et spil, eller måske et mindre stjerneløb. 
Men efter at have reflekteret over vores aktivitet, så mener vi ikke umiddelbart, at vi ville ændre noget. Det har fungeret godt, og børnene har været vedholdene og interesseret i vores aktivitet.  

Snegle

Snegle undersøgelse 

SMTTE

SMTTE-Model

Sammenhæng: Børnene skal fange snegle. Derefter skal de kigge på dem med digitale lupper. Snegle løb, hvilken snegl er hurtigst? Stor eller lille? Kan man lokke med æbler?

Mål: Børnene får en forståelse for, hvilket dyr en snegl er. Børnene får trænet deres finmotorik. Børnene udvikler sine undersøgelseskompetencer, ved at undersøge sneglen nærmere. Børnene lærer, at bruge forskellige redskaber til, at udvikle sine undersøgelseskompetencer.

Tiltag: Spande er i spil til, at fange sneglene i. Derefter er luppen i spil for, at se på sneglen helt tæt på. Derudover var snegle væddeløbsbanen i spil, for at eksperimentere, sammen med æbler og blade fra rød hestehov

Tegn: Børnene kan selv tage sneglene op, og finder dem overskuelig og ligetil. Børnene er ivrige og er selvstændige. At børnene kan fortælle, hvad de laver. Børnene bruger fagord, som vi spiller ud til dem

Evaluering: Vi vil evaluere med hinanden, og spørger børnene hvordan de syntes dagen er gået. Vi vil gennemgå en GLK-model, så vi kan reflektere over vores egen læring og hvad der kunne ændres til næste gang

søndag den 24. juni 2018

Snegle

Snegle til udefestival.

Vi har indfanget snegle til vores besøg af Louiseskolen. Vi vil forberede nogle aktiviteter med snegle. I tilfældet af, at børnene ikke kan finde snegle selv, så har vi fundet nogle :)

Vandrende pinde

Vandrende pinde

Vi har tyvstartet en smule med dyrehold. Vi har derfor investeret i vandrende pinde. Vi har netop valgt dette dyr, da det er et nemt dyr at holde. Dette dyr ville være realistisk og overskueligt, at have derhjemme både for børn eller mennesker med psykisk og fysisk funktions nedsættelse. Vi har valgt, at få pindene fra helt små så vi kunne følge deres opvækst. Der vil komme løbende status :)

Status på bønnerne

Så er bønnerne vokset!

Som i kan se, så er bønnerne virkelig vokset. Vi er meget stolte over vores store bønner!

onsdag den 20. juni 2018

Friluftstur til Hjelmvrå Skov

Af sted det gik!

Vi har været på friluftstur til Hjelmvrå skov. Vi gjorder os nogle overvejelser omkring, hvilket mad v skulle spise, og hvad vi skulle have med. Vi blev hurtig enige om, at vi skulle sove i telt. Dog truede regnen, og derfor tog vi også en pressening med, så vi kunne lave en camp, hvor vi kunne være tørre. 

Vi startede vores tur med, at bygge vores camp


Derefter slappede vi af, og snittede nogle pinde, som vi ville bruge til at røre rundt i vores mad. Desværre måtte pinden lade livet til Magda (hunden)




Om aftenen tog vi på opdagelses tur. Vi fandt 3 forskellige dyr, hvor vi ved to af dem, brugte bestemmelsesnøglen og en bog til, at finde ud af, hvilket dyr det var. Dette var en overvejelse i forhold til, at få afprøvet overskueligheden af værktøjerne, da vi gerne ville bruge dem til vores aktivitet med Louiseskolen


Efter at have arbejdet med vores værktøjer, var det tid til, at lave mad. Vi havde snydt, og derfor taget mad med hjemmefra. Vi fik pasta og kødsovs. Det smagte virkelig godt efter en lang dag! Vi lavede maden på en trangia, hvilket var hurtigt og effektivt. Det tog ikke mange minutter før, at maden var klar.



Efter vi havde spist og vasket op, så hed det godnat! 




mandag den 11. juni 2018

Vores Bønner

Plantehold

Man må godt nok sige, at der sker meget! 
Vi har haft lagt kidney bønnerne på forskellige måder, for at se om det havde en betydning. Det ser ud som om, at det er ligegyldigt, hvordan de har lagt. De er alle sammen spiret. På kun et døgn, er den spiret meget mere. I går var der kun 2 bønner, som varet spiret, i dag er der 4. Det ser ud som om, at vores refleksioner over, hvilke forudsætninger bønnerne skulle have, har givet mening. De har fået jord, sol og vand

søndag den 10. juni 2018

Fra haver til maver

Fra haver til maver - Gråsten Landbrugsskole

Vi har været på en fælles tur til Gråsten Landbrugsskole, hvor vi så projektet "Fra haver til maver". Det var super spændende, og rigtig sjovt. Vi plukkede selv rabarber, og lavede vores egen rabarberkompot :)
 

Kartoffelfælder

D. 8/6-18

Vi har lavet to kartoffelfælder og gravet dem ned. Vi har gravet begge ned ved vandet, den ene i fugtigt jord, og den anden i tørt jord. Vi vil se, hvilke forskellige dyr der kommer, - og om der kommer forskellige dyr i begge fælder, eller om det er de samme.



Den våde jord!


Den tørre jord!

Vores plantehold

Plantehold

Vi har forsøgt, at plante nogle forskellige ting. Allerede efter en uge, er vores 5-kornsblanding kommet godt op, og vores kidneybønner er også spiret rigtig meget. I den firkantet kasse ser vi 5-kornsblandingen, og i koppen ser vi bønnerne. Vi havde nok ikke helt forventet, at have så grønne fingre! :)

tirsdag den 5. juni 2018

Første opslag

Så er vi i gang!

Vi prøver, at lave vores første opslag.

I går lavede vi mad over bålet. Der var forskellige slags mad. Vi lavede b.la. en æbletærte:

Den første fase var, at skære æblerne ud

Den næste var, at lave crumble
         
Så skulle crumblen over æblerne


Den skulle bages i en gryde med sand i


Det færdige resultat